Wat is een domeinnaam?
Het huis waarin u woont heeft een adres, net als het bedrijf waar u werkt. En dat is maar goed ook. Adressen maken personen en instellingen overal ter wereld vindbaar. Op internet werkt het niet anders. Om een website te kunnen vinden, heeft u het adres van die site nodig. Een adres op internet wordt een domeinnaam genoemd. De domeinnaam van de site waar u nu naar kijkt, is www.gjpproductions.nl. Andere voorbeelden van bekende domeinnamen zijn google.nl en msn.com.
Cijfers en letters
Domeinnamen zijn uitgevonden om het internet gebruiksvriendelijk te maken. Alle computers en servers die verbonden zijn met internet communiceren met elkaar via IP-nummers. Achter iedere domeinnaam op internet gaat een IP-nummer schuil. Wanneer u een website bezoekt, bijvoorbeeld ilse.nl, maakt uw PC een verbinding met het unieke IP-nummer van deze site.
Alhoewel computers uitstekend overweg kunnen met cijferreeksen, kunnen mensen dat een stuk minder goed. Logisch, want een IP-nummer is erg lang en daardoor nauwelijks te onthouden. Vandaar dat er voor is gekozen om de nummers te koppelen aan echte namen. Een domeinnaam is dus een begrijpelijk, vindbaar internetadres dat verbonden is aan een technische cijferreeks.
Een domeinnaam valt uiteen in twee onderdelen: een naamgedeelte (ook wel Second-Level Domain of SLD genoemd) en een extensie (een TLD of Top-Level Domain). In de domeinnaam voorbeeld.org is 'voorbeeld' dus de naam, en '.org' de extensie. Het volledige adres van een website dat in de browser vermeld staat wordt een URL genoemd.
Beperkt houdbaar
Wanneer iemand een domeinnaam registreert, betekent dit dat hij/zij voor een bepaalde periode het exclusieve gebruiksrecht van de naam krijgt. De betreffende persoon wordt dus niet de permanente eigenaar van de domeinnaam. Na een periode van 1 à 2 jaar kan de registratie worden verlengd. De meeste internetproviders doen dit overigens automatisch. Maar registranten kunnen hun gebruiksrecht natuurlijk ook verkopen of simpelweg niet verlengen. In dat laatste geval kan de domeinnaam weer door een andere geïnteresseerde worden geclaimd.