Off Canvas sidebar is empty

Wat is Joomla!

Joomla! is een Open Source Content Management Systeem geschreven in PHP. Er is tevens een SQL database nodig om alle gegevens in te kunnen bewaren. Er zitten al vele standaard functies ingebakken in het systeem. En als je uitbreidingen (zogenaamde extensies) nodig hebt, zijn deze in grote getale, meestal gratis of tegen een kleine vergoeding, gemakkelijk te verkrijgen binnen de Joomla! gemeenschap.

Waar komt de naam Joomla! vandaan?

De naam is de Engelse fonetische spelling van het Swahili-woord 'jumla' dat 'alles samen' of 'als één geheel' betekent. De naam is gekozen om de verbintenis van het ontwikkelingsteam en de gemeenschap met het project. De eerste versie van Joomla! (versie 1.0.0) werd op 16 september 2005 aangekondigd. Deze versie was versie 4.5.2.3 van Mambo, onder de nieuwe naam uitgebracht en gecombineerd met andere, kleine verbeteringen.

Hoe is Joomla! opgebouwd?

Het Joomla!-pakket bestaat uit een aantal verschillende onderdelen, die dusdanig (modulair) gebouwd zijn dat het maken van uitbreidingen (zogenaamde extensies) niet zo heel moeilijk is. Een overzicht van de beschikbare extensies is verkrijgbaar op de Joomla Extensions Directory http://extensions.joomla.org. Verder kun je vele Nederlandse vertalingen vinden op Joomlacommunity.eu en bij JoomlaNL.nl.

Het Joomla!-framework, de kern van het systeem, regelt alle basiselementen van een website, zoals de ingelogde gebruikers, de rechten van bezoekers en gebruikers en het ophalen van gegevens vanuit verschillende bronnen. Vervolgens zijn er drie elementen binnen Joomla! die geactiveerd worden door het framework:

Componenten:

Programma's geschreven in PHP die daadwerkelijke acties uitvoeren, zoals het verwerken van nieuwsberichten van platte tekst naar HTML-geformatteerde tekst. Het belangrijkste voordeel van de Componenten is echter de mogelijkheid die ze bieden om de website in kwestie functioneel uit te breiden. Hierbij kan gedacht worden aan een gastenboek, downloadomgeving, fotogalerij, etc.

Modules:

Blokken op de website die naast de hoofdinhoud getoond kunnen worden. Voorbeelden zijn o.a. menu's, kalenders, willekeurige afbeeldingen en recente toevoegingen.

Plugins:

Plugins transformeren tekst in de inhoud van een pagina naar een geformatteerde tekst, zonder rekening te houden met de sjablonen/templates. Een standaard bijgeleverde Mambot zorgt er bijvoorbeeld voor dat een e-mailadres in de inhoud van een pagina omgezet wordt naar een voor spambot onleesbare code. Voor het uitkomen van Joomla! 1.5 werden de Plugins Mambots genoemd.

Templates:

Een template beschrijft de grafische voorstelling van de website, hierin staan de diverse css-bestanden voor de opmaak van tekst en de plaatsing van de onderdelen van de pagina.

Login